Thajčania zeleninu a mäso upravujú tepelne veľmi krátko. Chcú totiž v jedle zachovať čo najviac vitamínov. Používajú minimálne množstvo oleja. Ich jedlá sú pikantné, na čo my nie sme až tak zvyknutí. Výraznú chuť využívajú v kari, koreninách, čili a bylinkách. Držia sa hesla čo neštípe, nie je zdravé. Dnes si pripravíme jednu zaujímavú polievku a ja pevne verím, že ti bude chutiť.
Základné suroviny
- 100 g húb šitate, hlivy, alebo šampiňónov
- 7 ks cherry paradajky
- 5 ks chladené krevety
- 2 cibuľky
- hrsť hrášku
- 1 PL rias arame
- 2 PL kokosového oleja
- 1 ČL kokosového cukru
- 1 ČL soli
- 1 ČL červenej papriky mletej
- 1 ČL červenej pasty karí
- 300 ml zeleninového vývaru
- 400 ml kokosového mlieka
- 1 limetka
- 1 banán
- hrsť petržlenovej vňate
Postup a príprava
- Kokosový olej rozohrej a orestuj na ňom cibuľku a krevety.
- Pridaj soľ, kokosový cukor, červenú papriku, karí pastu a restuj ešte chvíľku.
- Po orestovaní pridaj huby nakrájané na plátky, cherry paradajky prekrojené na polovicu, hrášok, riasy arame. Restuj 4 minúty.
- Hneď nato prilej kokosové mlieko, zeleninový vývar, šťavu z 1 limetky. Nechaj variť 5 minút.
- Nakoniec pridaj pokrájanú petržlenovú vňať a banán nakrájaný na tenké kolieska.
- Poslednú minútku povar a nechaj dôjsť pod pokrievkou.
- Hotovo!
Prajem dobrú chuť!