Najzdravšie pečivo je vyrobené z celozrnnej múky. Často krát si v obchodoch mýlime tmavý chlebík posypaný vločkami a zrnkami za ten zdravý. Zabúdame však na to, že existujú rôzne farbivá (jačmenný slad, karamel), ktorý zafarbí bielu múku. Kvalitný a chutný celozrnný chlebík môže byť často svetlejší, ako ten prifarbovaný. Celozrnná múka sa vyrába mletím celých obilných zŕn aj s obalom v ktorom je obsiahnutých najviac vlákniny, vitamínov, minerálov či antioxidantov. Táto múka má až 4 krát vyšší podiel vlákniny ako biela múka. Navrhujem upiecť si svoj vlastný celozrnný chlebík a sama uvidíš, že ti bude chutiť a ako dobre bude vyzerať.
Čo budeš potrebovať?
Základné suroviny:- 525 g celozrnnej chlebovej múky
- 2 a 1/2 lyžičky aktívneho suchého droždia (1 balíček)
- 345 ml teplej vody
- 1 lyžica slnečnicového oleja/masla
- 1 lyžica hnedého cukru
- 2 lyžičky soli
- 1 Kuchynská váha
- Preosej si celozrnnú múku do nádoby s mixéra. K múke pridaj droždie, cukor a soľ. Zalej teplou vodou a olejom. Začni miešať na nižšej až strednej rýchlosti, kým neuvidíš, že cesto je hladké. Všetky suroviny si nezabudni presne odvážiť.
- Ak máš hotovo, prekry misku vlhkou utierkou a cesto odlož niekde na teplé miesto, kým nebude mať dvojnásobný objem. Trvá to zhruba 35 minút.
- Po 35 minútach cesto ešte mies rukou niekoľko minút. Cesto prelož do 1 kg formy na pečenie chleba a ešte raz odlož na teplé miesto na 30 minút.
- Cesto peč v rúre predhriatej na 200 stupňov asi 20 – 25 minút. Bochník zvrchu musí mať zlatisto hnedú farbu a ak naň poklepeš budeš počuť dutý zvuk.
- Hotovo!