Akcia čoskoro končí

RECEPT: Upeč si pravý celozrnný chlebík. Prečo je zdravší ako ten z bielej múky?

Zdieľať:

pravý celozrnný chlebík Najzdravšie pečivo je vyrobené z celozrnnej múky. Často krát si v obchodoch mýlime tmavý chlebík posypaný vločkami a zrnkami za ten zdravý. Zabúdame však na to, že existujú rôzne farbivá (jačmenný slad, karamel), ktorý zafarbí bielu múku. Kvalitný a chutný celozrnný chlebík môže byť často svetlejší, ako ten prifarbovaný. Celozrnná múka sa vyrába mletím celých obilných zŕn aj s obalom v ktorom je obsiahnutých najviac vlákniny, vitamínov, minerálov či antioxidantov. Táto múka má až 4 krát vyšší podiel vlákniny ako biela múka. Navrhujem upiecť si svoj vlastný celozrnný chlebík a sama uvidíš, že ti bude chutiť a ako dobre bude vyzerať.

Čo budeš potrebovať?

Základné suroviny:
  • 525 g celozrnnej chlebovej múky
  • 2 a 1/2 lyžičky aktívneho suchého droždia (1 balíček)
  • 345 ml teplej vody
  • 1 lyžica slnečnicového oleja/masla
  • 1 lyžica hnedého cukru
  • 2 lyžičky soli
  • 1 Kuchynská váha
Postup:
  1. Preosej si celozrnnú múku do nádoby s mixéra. K múke pridaj droždie, cukor a soľ. Zalej teplou vodou a olejom. Začni miešať na nižšej až strednej rýchlosti, kým neuvidíš, že cesto je hladké. Všetky suroviny si nezabudni presne odvážiť.
  2. Ak máš hotovo, prekry misku vlhkou utierkou a cesto odlož niekde na teplé miesto, kým nebude mať dvojnásobný objem. Trvá to zhruba 35 minút.
  3. Po 35 minútach cesto ešte mies rukou niekoľko minút. Cesto prelož do 1 kg formy na pečenie chleba a ešte raz odlož na teplé miesto na 30 minút.
  4. Cesto peč v rúre predhriatej na 200 stupňov asi 20 – 25 minút. Bochník zvrchu musí mať zlatisto hnedú farbu a ak naň poklepeš budeš počuť dutý zvuk.
  5. Hotovo!
Verím, že sa ti podarí a že si pochutnáš. Prajem dobrú chuť!

Zdieľať: