Akcia čoskoro končí

RECEPT: Chutná quinoa so zeleninou, výborná pre športovcov i pre celiatikov

Zdieľať:

Quinoa

Keď som prvý krát počula slovo quinoa nechápala som čo to znamená. Možno aj ty teraz rozmýšľaš a netušíš, čo to asi môže byť. Rozhodla som sa troška ti to priblížiť a samozrejme som pripravila recept na dnešný deň. Tak si teda prečítaj tento článok a dozvieš sa viac.

Čo to je Quinoa? Ako prvé ti prezradím, ako sa slovo quinoa vlastne vyslovuje. Vyslovuje sa to keen-wah. Quinoa je plodina, ktorá sa podobá na kuskus , alebo proso no oproti nim má viac vápnika a bielkovín. Ide o takzvanú bojovníčku s rakovinou, pretože obsahuje vysoké hodnoty fytonutrientov a flavonoidov. Pôsobí protizápalovo, pozitívne vplýva na naše srdiečko a cievy a je ľahko stráviteľná. Neobsahuje lepok, preto je vhodná i pre celiatikov.  Odporúča sa i pre športovou, pretože pomáha naberať svalovú hmotu. 

Pochádza z vysokohorských oblastí a pestuje sa viac ako 6000 rokov. Inkovia ju považujú za posvätnú. S obľubou z nej kvasili pálenku.

Ako sa varí? Odporúča sa namočiť zrná quinoy na niekoľko hodín do vody, alebo umyť pod studenou či teplou vodou.  Varí sa v pomere 1,5 – 2 diely vody, alebo vývaru na 1 diel quinoy približne 15-20 minút. Po uvarení má orieškovú chuť. Tak ako napríklad kuskus, dá sa pripraviť nasladko i naslano. 

Čo budeš potrebovať?

Zeleninu na grilovanie

  • 1 fenikel
  • 1 cuketa
  • 2 ks žltá paprika
  • 1 ks červená cibuľa
  • 8 ks cherry paradajky
  • 5 strúčikov cesnaku
  • olivový olej
  • 1/2 lyžičky mletá pálivá paprika
  • soľ
  • čerstvé bylinky (rozmarín, tymián, šalvia)

Quinoa

  • 1 hrnček quinoa
  • voda 1 a 3/4 hrnčeka
  • soľ pol lyžičky

Dresing

  • 4 lyžice olivový olej
  • 1/2 citróna šťavy z citróna
  • 1 hrsť petržlenová vňať
  • pár kvapiek balsamikový ocot
  • soľ

Ako na to?

  1. Očisti si zeleninu. Cuketu nakrájaj na väčšie kocky (2 cm), fenikel a cibuľu na dĺžku, papriku taktiež na kocky, cherry paradajky len na polovičku, cesnak olúp a nakrájaj na väčšie plátky.
  2. Rúru si vyhrej na 220 stupňov. Na plech daj papier na pečenie a všetku zeleninu vysyp na papier. Zalej olivovým olejom (olejom nešetri) osoľ, pridaj pálivú papriku, alebo chilly a pridaj nasekané bylinky podľa chutí. Zeleninu premiešaj a daj do rúry na 30 minút. Sem tam premiešaj a na konci prepni rúru na gril.
  3. Medzitým si priprav quinou. Prepláchni ju pod horúcou vodou v sitku. Daj ju do hrnca zalej vodou a pridaj soľ. Pri zovretí stíš plameň, zakry a var 15 minút. Po 15 minútach daj nabok z plameňa a pod pokrievkou nechaj ešte 5 minút dôjsť.
  4. Kým sa zelenina dopečie priprav si dresing v hrnčeku tak, že zmiešaš všetky ingrediencie.
  5. Na koniec zmiešaj hotovú guinou s upečenou zeleninou a zalej pripraveným dresingom.

Výhodou je, že hotové jedlo je chutné teplé i vychladené. Vhodné i na obed do práce.

Prajem dobrú chuť!

Zdieľať: