Akcia čoskoro končí

RECEPT: Chutné pečené batáty s kozím syrom obalené v sezame

Zdieľať:

Pečené bataty plnené kozím syrom obalené v sezame

Verím, že si už počula o zemiakoch zvaných BATÁTY. Sú plné živín a v poslednej dobe veľmi populárne. Majú síce o trošku vyššiu kalorickú hodnotu ako klasické zemiaky, ale to nie je až tak dôležité, pretože naopak majú aj veľa pozitív. Jeden zemiak BATÁTY pokryje dennú dávku vitamínu A. Ďalej obsahuje vitamín C, B6 a nesmiem zabudnúť ani na železo, horčík, vápnik, zinok, fosfor i keď v menšom množstve. Tieto zemiačky by mali konzumovať najmä ľudia s vysokým krvným tlakom, pretože obsahujú draslík a ten pomáha na jeho zníženie. Taktiež ľudia trpiaci zápchou a žalúdočnými vredmi by na BATÁTY nemali zabúdať. Obsahujú nerozpustnú vlákninu. Tá prispieva črevám, ale aj PEKTÍN, ktorý znižuje hladinu cholesterolu. Nakoniec poviem, že je bohatý na betakorotén (už len pri pohľade na farbu, podobne ako mrkva), ktorý sa v ľudskom tele premieňa na vitamín A. Ten priaznivo pôsobí proti šeroslepote, nachladnutím i chrípkou. BATATY sú vhodné i pre diabetikov.

Dnes som pre teba nachystala recept zo zemiakov BATÁTY, ktoré budú pripravené netradičným spôsobom obalené v semienkach. Ja som zvolila sezamové, ale v obchodoch ich nájdeš neúrekom, tak kombinuj, striedaj, miešaj podľa tvojej fantázie.

Čo budeš potrebovať?

  • 2 ks zemiakov BATATY
  • 1 ks cibuľka
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1/2 šálky nadrobeného kozieho syra
  • 1/3 šálky mlieka
  • ľanové semienka (celé, alebo pomleté) poprípadne iné
  • 1 polievková lyžica cream cheese
  • 2 čajové lyžičky rozmarínu
  • soľ a mleté čierne korenie

Ako na to? Príprava a pečenie

  • Očisti si zemiačky a uvar ich v mierne osolenej vode do mäkka. Ak sú hotové oceď vodu a urob z nich kašu (najlepšie pučítkom na zemiaky). Nechaj vychladnúť. Po vychladnutí k nim primiešaj cibuľku nakrájanú na jemno, pretlačený cesnak, nadrobený kozí syr, mliečko, lyžicu cream cheese a dochuť rozmarínom, soľou a čiernym mletým korením.
  • Všetko spolu pekne premiešaj a nechaj na 10 – 15 minút vychladiť v chladničke.
  • Predhrej si rúru na 200 stupňov a na plech polož papier na pečenie.
  • Z vychladenej zmesi si vytvaruj guličky, ktoré obaľ v semienkach. Ja som použila sezam.
  • Poukladaj na pripravený papier a šup s tým do rúry. Ak používaš pomleté ľanové semienka pečenie trvá cca.25 minút. Treba sledovať!
  • Hotovo

Verím, že ti budú chutiť. Ako príloha sa hodí jarný zdravý šalátik. Prajem dobrú chuť! 

Zdieľať: