Akcia čoskoro končí

RECEPT: Chutný a zdravý zapekaný karfiol s vajíčkami

Zdieľať:

zapečený karfiol

Podľa najnovších štúdií i táto zelenina poskytuje ochranu pred vznikom rakoviny a ak ju zaradíme do nášho jedálnička aspoň raz do týždňa, šanca na vývin tejto choroby bude až o 27 % nižšia. Karfiol sa zaraďuje medzi zdravú a diétnu zeleninu. Pomáha pri chudnutí. Má nízku energetickú hodnotu a naše telo ho vie ľahko spracovať.  Okrem všetkého pomáha pri liečbe obličiek, znižuje krvný tlak, podporuje rast vlasov,  pomáha krvotvorbe, znižuje riziko vzniku cukrovky. Dnes ti ukážem, ako si karfiol pripravíš jednoducho a rýchlo. Viem že veľa ľudí ho klasicky vypráža, ale to nie je zdravý variant varenia.

Čo budeš potrebovať?

  • 1 ks karfiol
  • 150 g syra (výber nechám na tebe)
  • 150 g kuracej šunky
  • 2 vajíčka
  • 1 pochúťkovú kyslú smotanu
  • cherry paradajky
  • soľ, čierne korenie
  • 2 lyžice olivového oleja

Postup – príprava-pečenie

  1. V prvom rade si v osolenej vode uvar karfiol. Nezabúdaj, že ho nesmieš rozvariť, odporúčam aby bol uvarený do polomäkka. Ak máš hotovo karfiol preceď. Nakrájaj šunku na malé kocky a paradajky prekroj na polovicu.
  2. Rozbi si dva vajíčka do misky a pridaj k nim pochúťkovú kyslú smotanu. Zmes rozmiešaj a dochuť soľou a čiernym korením.
  3. Zapekaciu misku vymastí olivovým olejom. Na spodok daj uvarený karfiol na ktorý postupne ukladaj šunku, paradajky, syr a postup zopakuj ešte raz.
  4. Karfiol prelej vajíčkovou zmesou.
  5. Rúru si predhrej na 170 stupňov a peč približne 20 minút.
  6. Podávaj s čerstvým šalátom.

TIP: Ak nemáš čas na pečenie, mám pre teba skvelú radu. Uvar si karfiol a nakrájaj ho na malé kúsky. Do panvičky si daj 2 lyžice olivového oleja, pridaj karfiol, paradajky a šunku. Restuj približne 5 minút a zmes zalej 3 ks vyšľahaných vajíčok. Pridaj soľ a čierne korenie. Počkaj kým vajíčka budú hotové. Podávaj na tanieri s postrúhaným syrom. Chutí perfektne! 

Či už sa rozhodneš pre jeden, alebo druhý variant,verím, že ti bude chutiť a karfiol zaradíš do tvojho jedálnička.

Prajem dobrú chuť! 

Zdieľať: