Je čas si upiecť perfektný baklažán. Varí, alebo pečie sa v domácnostiach menej ako typické slovenské jedlá a preto je na čase, aby som ti ukázala, ako jednoducho si ho môžeš doma skombinovať s inými surovinami.
Ako prvé by som ti chcela prezradiť, že baklažán sa radí medzi ovocie i keď v mnohých predajniach ho nájdeš pod názvom zelenina. Tak isto ako mnohé ovocie a zelena i on má šupku bohatú na vitamíny a preto keď nemusíš, nevyhadzuj ju a priprav si ho spolu s ňou. Obsahuje vlákninu a má močopudné účinky, čím nám prečisťuje organizmus. Baklažán pozitívne pôsobí na naše srdiečko. Konzumujeme ho tiež i na prevenciu proti rakovine, upravuje krvný tlak a čo je dôležité, mali by ho jesť hlavne ľudia bojujúci zo zápchou. Odporúčam ho zaradiť do tvojho jedálnička.
Čo všetko budeš potrebovať na prípravu?
- 300 g mozzarella syr
- 1 kg baklažánu
- 2 vajíčka uvarené na tvrdo
- 1 zväzok čerstvej bazalky
- 6 lyžíc olivového oleja
- 3 štipky čierneho korenia
- 4 štipky soli
- 2 strúčiky cesnaku
- 100 g parmezánu
- 1 kg paradajok
Príprava – varenie – pečenie
- Paradajky si nakrájaj z vrchu do kríža, aby si ich mohla krásne olúpať (2 ks si odlož nabok). Do hrnca si daj vodu a počkaj kým ti zovrie. Ak sa tak stane, ponor paradajky do vody na cca. 30 sekúnd a potom ich vyber a prepláchni zimnou vodou. Určite ich olúpeš veľmi jednoducho. Paradajky si nakrájaj na kocky s tým, že tvrdé vnútro vyrež preč. Pripravené paradajky vlož na panvičku a priveď do varu.
- Vezmi si bazalku a nakrájaj ju na menšie kúsky. Asi 1/3 zo zväzku pridaj ku paradajkám spolu s pretlačeným cesnakom.
- Omáčku miešaj dovtedy, kým nie je ,,krémová,, a pridaj soľ a čierne korenie.
- Baklažán si opláchni a nakrájaj na cca. 1 cm plátky. Na plech si daj papier na pečenie, poukladaj plátky baklažánu a pokvapkaj olivovým olejom. Vlož do predhriatej rúry (175 stupňov) po dobu, kým bude mať zlatožltú farbu. Netrvá to dlhšie ako 3-5 minút.
- Vajíčko, mozzarellu, 2 paradajky a zvyšnú bazalku pokrájaj na plátky. Zapekaciu misku vymasti s olivovým olejom a začni ukladať suroviny do vejára (mozzarella, baklažán, paradajka, vajíčko….. ako vidíš na obrázku). Vrch zalej paradajkovou omáčkou a posyp nastrúhaným parmezánom . Daj do vyhriatej rúry zapiecť na 10 -15 minút.
- Ako prílohu môžeš podávať cestovinky, tmavé pečivo. Je to už len na tebe :)
Dobrú chuť !