Akcia čoskoro končí

RECEPT: Vychutnaj si pečený baklažán prekladaný s paradajkami, mozzarellou a bazalkou

Zdieľať:

baklažan

Je čas si upiecť perfektný baklažán. Varí, alebo pečie sa v domácnostiach menej ako typické slovenské jedlá a preto je na čase, aby som ti ukázala, ako jednoducho si ho môžeš doma skombinovať s inými surovinami.

Ako prvé by som ti chcela prezradiť, že baklažán sa radí medzi ovocie i keď v mnohých predajniach ho nájdeš pod názvom zelenina. Tak isto ako mnohé ovocie a zelena i on má šupku bohatú na vitamíny a preto keď nemusíš, nevyhadzuj ju a priprav si ho spolu s ňou. Obsahuje vlákninu a má močopudné účinky, čím nám prečisťuje organizmus. Baklažán pozitívne pôsobí na naše srdiečko. Konzumujeme ho tiež i na prevenciu proti rakovine, upravuje krvný tlak a čo je dôležité, mali by ho jesť hlavne ľudia bojujúci zo zápchou. Odporúčam ho zaradiť do tvojho jedálnička.

Čo všetko budeš potrebovať na prípravu?

  • 300 g mozzarella syr
  • 1 kg baklažánu
  • 2 vajíčka uvarené na tvrdo
  • 1 zväzok čerstvej bazalky
  • 6 lyžíc olivového oleja
  • 3 štipky čierneho korenia
  • 4 štipky soli
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 100 g parmezánu
  • 1 kg paradajok

Príprava – varenie – pečenie

  1. Paradajky si nakrájaj z vrchu do kríža, aby si ich mohla krásne olúpať (2 ks si odlož nabok). Do hrnca si daj vodu a počkaj kým ti zovrie. Ak sa tak stane, ponor paradajky do vody na cca. 30 sekúnd a potom ich vyber a prepláchni zimnou vodou. Určite ich olúpeš veľmi jednoducho. Paradajky si nakrájaj na kocky s tým, že tvrdé vnútro vyrež preč. Pripravené paradajky vlož na panvičku a priveď do varu.
  2. Vezmi si bazalku a nakrájaj ju na menšie kúsky. Asi 1/3 zo zväzku pridaj ku paradajkám spolu s pretlačeným cesnakom.
  3. Omáčku miešaj dovtedy, kým nie je ,,krémová,, a pridaj soľ a čierne korenie.
  4. Baklažán si opláchni a nakrájaj na cca. 1 cm plátky. Na plech si daj papier na pečenie, poukladaj plátky baklažánu a pokvapkaj olivovým olejom. Vlož do predhriatej rúry (175 stupňov) po dobu, kým bude mať zlatožltú farbu. Netrvá to dlhšie ako 3-5 minút.
  5. Vajíčko, mozzarellu, 2 paradajky a zvyšnú bazalku pokrájaj na plátky. Zapekaciu misku vymasti s olivovým olejom a začni ukladať suroviny do vejára (mozzarella, baklažán, paradajka, vajíčko….. ako vidíš na obrázku). Vrch zalej paradajkovou omáčkou a posyp nastrúhaným parmezánom . Daj do vyhriatej rúry zapiecť na 10 -15 minút.
  6. Ako prílohu môžeš podávať cestovinky, tmavé pečivo. Je to už len na tebe :)

Dobrú chuť !

Zdieľať: