Dnes som si pre teba pripravila niečo nezvyčajné. Asi každá z nás varí doma jedlá z klasickej slovenskej kuchyne čo samozrejme aj ja, ale prečo neskúsiť vybočiť zo stereotypu? Chcela by som ti čo-to prezradiť o ázijskej kuchyni. Ázijské jedlá sú zdravé a plné rôznorodých chutí. Pracujú predovšetkým s rybami, morskými plodmi, hubami, kokosovým mliekom, tofu a zeleninou. Využívajú varenie, kde sa snažia o zachovanie vitamínov v surovinách a príprava jedla im nezaberie viac ako 15-20 minút. Hrajú sa s koreninami a ochucujú jedlá inak ako to robíme my doma na Slovensku. Najznámejšími ázijskými kuchyňami sú japonská, čínska, indická a thajská. Špecialitou v Japonsku je SUSHI, u nás veľmi známe. V Číne zasa kačka. Miesto príboru sa používajú paličky. Samozrejme nesmiem zabudnúť na ryžu, ktorá je neodmysliteľná v ázijskej kuchyni.
Čo to SATÉ (SATAY) vlastne je? v Indonézii veľmi obľúbený pokrm, ktorý sa pripravuje z rôznych druhov mäsa (napr. kuracieho, králičieho, kozieho). Je tak obľúbené, že sa varí už aj v juhovýchodnej Ázií a Európe.
Aké suroviny potrebuješ na mäsko?
- 600 g kuracích pŕs
- 1/4 lyžičky koriandru mletého
- 5 strúčikov cesnaku
- 1/4 lyžičky kurkumi
- 1/2 lyžičky kari korenia
- 10 g zázvoru
- 1/2 lyžičky citrónovej trávy nasekanej
- 1/2 lyžičky soli
- 250 ml kokosového mlieka
- 2 lyžice oleja
- 2 lyžice cukru
Postup prípravy
- Kuracie mäso si umy a nakráj na prúžky asi 3,5 cm široké.
- Cesnačik a citrónovú trávu si tiež nakrájaj na tenké plátky a zmiešaj so všetkými koreninami, ktoré som uviedla vyššie.
- Teraz vezmi kokosové mlieko a nalej ho do zmesi z korenín.
- Do tanierika si daj cukor a olej – zmiešaj, vlej do zmesi a hotovú marinádu poriadne vymiešaj.
- Mäso si vlož do pripravenej marinády a nechaj v chladničke cca. 2 hodiny odležať.
- Po 2 hodinách vyber mäsko z chladničky a ponapichuj na špajle, ktoré si pred tým opláchni v zimnej vode.
- Grilovaciu panvičku priprav na šporák a nechaj ju nahriať. Teraz môžeš z každej strany opiecť mäsko a pri otáčaní pretierať marinádou, ktorú si ešte pred tým priveď do varu v malom hrnci.
TIP: Najlepšie toto jedlo chutí, ak sa mäsko griluje vonku a marinádou sa pri obracaní potiera.
Čo potrebuješ na arašidovú omáčku?
- 110 g arašidov pražených nesolených
- 3 plátky jarnej cibuľky
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžička kari korenia
- 1 lyžička mletej rasce
- 1/2 lyžičky mletého koriandra
- 1 lyžička medu
- 2 lyžičky sójovej omáčky
- 250 ml vody
Postup prípravy arašidovej omáčky
Všetky vymenované suroviny si daj do mixéru a rozmixuj. Ak máš hotovo, vezmi si panvičku, vlej do nej pripravenú zmes a nechaj na strednej teplote priviesť do varu. Maximálne však nechaj 3 minúty vrieť za stáleho miešania. Arašidová omáčka je hotová :)
K tomuto jedlu odporúčam podávať ryžu. Prajem dobrú chuť!