Pri slove PIZZA si každá predstaví veľa múky, salámy, syra a pod. Inak povedané kalorickú bombu… Pri tejto si ale z toho ťažkú hlavu robiť nemusíš. Je i pre kočky, ktoré sa snažia udržiavať si krásnu líniu.
Pizza je pôvodom z Talianska. Pečený ploský bochník je v histórií považovaný za pôvodný pokrm roľníkov. Datuje sa cca. rok 1000 v mieste okolia Neapolu. Možno netušíš, ale prvé dodávky pizze robil Raffaele Esposito z reštaurácie Pietro il Pizzaiolo pre kráľa UMBERTA I. a jeho manželku MARGHERITU.
Pizza bola vytvorená z rajčín, bazalky a mozzarely. Dodnes sa ale nevie, či kombinácie chutí si vyžiadala kráľovna, alebo to tak chcel Raffaele. No ako vieš, pizza Margherita sa predáva stále a je obľúbenou a najobjednávanejšou pizzou na svete.
PIZZU ktorú si dnes môžeš so mnou upiecť bude obsahovať tieto tri suroviny ako využíval aj Raffaele a ver mi, že ti bude chutiť.
Základné ingrediencie na PIZZU
- 150 g tuniaka vo vlastnej šťave zbaveného šťavy
- 2 vajíčka
- 3 polievkové lyžice vody
- 3 polievkové lyžice cícerovej múky (ovsenej, ľanovej)
- soľ
Dodatky na pizzu
- paradajky cherry
- cesnak
- bazalka
- mozzarella
- olivový olej
- olivy
- soľ
Ako na to?
Postup je jednoduchý a nie nadarmo vravím, že je FIT:)
- Všetky suroviny na cesto si daj do misky a premiešaj. Formu si vymasti najlepšie olivovým olejom a cesto vlej do formy. Peč na 180 stupňoch vo vyhriatej rúre. Cesto si kontroluj.
- Cherry paradajky prekroj na pol, pretlač do nich cesnak a premiešaj spolu s lyžičkou olivového oleja a soli.
- Skontroluj si po cca. 5 minútach cesto a ak je trocha tuhšie pridaj naň paradajkovú zmes, poukladaj nakrájané kusy mozzarelly, olivy, okoreň oreganom a daj späť piecť.
- V poslednej minúte pečenia posyp bazalkou
- Hotovo
RADA: Cícerovú múku si skús urobiť sama. Cícer daj do mixéra ktorý má sekáčiky a nasekaj na múku. Preosej aspoň dva krát. Zbytkové lupky môžeš využiť namiesto strúhanky do iného jedla. Majú výbornú chuť. Múku skladuj v chladničke vo vzduchotesnej nádobe.
Prajem dobrú chuť.