Už si počula o cibuľovej polievke ktorú zapekáš v rúre? Túto polievku som prvý krát ochutnala v talianskej reštaurácií v Nemecku a je skutočne výborná. Jedinou nevýhodou bolo to, že keď som ju chcela chytro zjesť nedalo sa. Podáva sa priamo z rúry, čiže je strašne horúca a ako sa vraví, na dobré sa čaká dlho a to platí aj tu :)
Všeobecne cibuľová polievka je francúzskeho pôvodu. Mala by konzumenta poriadne zohriať a môže sa podávať z bujónovej šálky.
ZAUJÍMAVOSŤ: hovorí sa, že recept vymyslel ešte kráľ Ludovít XV keď ho v noci prepadol hlad a šiel do kuchyne. Zmiešal suroviny, ktoré tam našiel (cibuľu, maslo, šampanské) a z toho vytvoril francúzsku cibuliačku.
Vo Francúzku sa servíruje na konci večera po pití alkoholických nápojov, aby si ,,oslávenci,, pomohli zo zažívaním a prebrali sa. Pijú ju z bujónovej šálky.
Možno netušíš, ale len 1 cibuľa denne dokáže detoxikovať pečeň a vylúčiť odpadové látky z tela. Má štipľavú arómu. Najlepšie to zistíš pri jej krájaní. Zo všetkých látok obsahuje najviac allicínu, ktorý ma protizápalové a protiplesňové účinky. Vie spomaliť rozklad inzulínu a predlžiť jeho účinok v tele, preto je výborná pre diabetikov.
Čo budeš potrebovať?
- 350 gramov cibule
- 3 lyžice masla
- 1 lyžička múky
- 1 liter hovädzieho vývaru
- 1 strúčik cesnaku
- 1 bobkový list
- soľ
- tmavú bagetku
- 100 g Emmentalu
Poď na to:
- Všetku cibuľu si očisti a nakrájaj na menšie kúsky. Najlepšie ak sú cibuľky malé na polovicu, ak väčšie na štvrtiny.
- Zober si hrniec a daj doň maslo. Nechaj rozpustiť a pridaj pokrájané kúsky cibule.
- Cibuľku si nechaj pekne popražiť. Správnu farbu má vtedy, keď bude hnedá – karamelová. Trvá to asi 10 minút.
- Cibuľu popraš múkou a trošička premiešaj cca 1 minútu.
- Do tejto zmesi vlej vývar. V tomto recepte použiješ hovädzí, presne tak isto ako to robia Francúzi.
- Do polievky dodaj bobkový list a podľa chuti dosoľ.
- Cibuľovú polievku by si mala dusiť 20 – 30 minút.
- Bagetky si nakrájaj na 2 – 3 cm hrúbku, pokvapkaj olivovým olejom a nechaj ich v rúre opiecť na cca 150 stupňov do chrumkava.
- Ak máš hotovo, polievku prelej do zapekacieho riadu – misiek, na vrch polievky daj opečenú bagetku a postrúhaj syr.
- Vlož do vyhriatej rúry a už len nechaj syr zapiecť.
- Hotovo!
Polievočka je urobená. Môžeš podávať :)