Akcia čoskoro končí

Ako správne jesť pri problémoch so štítnou žľazou

Zdieľať:

Štítna žľaza je dvojlalokový orgán v tvare motýľa, ktorý sa nachádza na prednej strane krku. Hoci je pomerne malá, nesie významnú funkciu, nakoľko je hlavným regulátorom metabolizmu a má vplyv na naše endokrinné funkcie. Produkuje hormóny tyroxín a trijódtyronín, ktoré pre svoju tvorbu potrebujú jód. Ďalším produkovaným hormónom je kalcitonín, ktorý kontroluje hladinu vápnika v krvi. Pokiaľ je nejakým spôsobom narušená produkcia hormónov štítnej žľazy, môže nastať hypotyreóza alebo hypertyreóza.

Pokiaľ si zažila príznaky ako strata pamäti, náhle zvýšenie telesnej hmotnosti, suchú pokožku, zápchu, padanie vlasov, opuchy očí, nôh a prstov na rukách, môžu to byť príznaky hypotyreózy, teda zníženej funkcie štítnej žľazy, pri ktorej sa produkuje málo hormónu tyroxínu. Pre zdravú produkciu tohto hormónu je nevyhnutný prísun jódu zo stravy, nakoľko naše telo si ho nevie vyrobiť samo. Jód a taktiež selén a zinok, ktoré napomáhajú správnej funkcii sa nachádzajú v týchto potravinách:

  • morské riasy (kelp a nori)
  • morské ryby
  • para orechy
  • kokosový olej
  • olej z tresčej pečene
  • žĺtky
  • ghee
  • avokádo

ako-jest-pri-problemoch-so-stitnou-zlazou

Tieto potraviny majú najväčší podiel jódu. Ak sa rozhodneš ich konzumovať so zámerom podporiť funkciu svojej štítnej žľazy, nezabudni na to, že existujú aj potraviny, ktoré svojimi látkami zabraňujú vstrebávaniu jódu. Nazývajú sa strumoidné potraviny a patria medzi ne:

  • karfiol
  • kel
  • ružičkový kel
  • reďkovka
  • špenát
  • horčica
  • sója
  • arašidy

Funkcia štítnej žľazy s pribúdajúcim vekom klesá. Snaž sa jesť čo najviac potravín, ktoré podporujú jej funkciu, raz sa ti za to poďakuje a odmení ťa spoľahlivým metabolizmom.

Zdieľať: